У неділю, 26 вересня, у Скадовську в рамках святкування Дня міста відбувся фестиваль «Смажений бичок». Міський фестиваль смачної їжи цього року відбувався вже вп’яте, але вперше він проходив у розширеному форматі великої Скадовської громади – до міських команд доєднались сільські учасники.
Кожна з семи команд-учасниць намагалась вразити журі та гостей фестивалю оригінальністю та вишуканим смаком своєї страви. Тут була і юшка, і бичок смажений, і фішбургери, і бутерброди з печінкою бичка, а також бичок у клярі, бички як м’ясо по-французьки та шашлик.
Команда з села Благодатне приготувала не тільки смажених бичків, а й фірмовий куліш своєї громади. Секретним інгредієнтом юшки поділився Володимир Гурбік:
«Є у нас уха з півня. Це дійсно так, хоч ви його тут не побачите. Тут м’ясо тільки присутнє. Тут є бичок, тут є червона риба, тут є кефаль, а якщо є бичок, то до ухи треба додати коньяк, щоб присмак дати. Пар вийде, а присмак коньяка залишиться».
А черга за благодатненським кулішем була чи не найдовша.
На фестиваль підготувала свою презентацію об’єднана команда прикордонників та працівників міського підприємства «Очисні споруди». Їхнє меню страв з бичка, як зазначила Наталя Кравченко, журі визнало найвишуканішим. Вони приготували з бичка печінку, шашлик та люля-кебаб з бичка.
Родзинка страв команди «Зелений світ» обяєднаної команди Центру дитячої та юнацької творчості та Міжшкільного навчально-виробничого комбінату – усі інгредієнти вирощені на власних городах. Учасники проходили майстер-класи у шеф-кухарів місцевих ресторанів і кафе. Про це розповіла учасниця команди Антоніна Пінчук.
Вона також згадала поїздку своєї команди до Литви на рибний фестиваль. Тепер литовська делегація приїхала з Шелуте, міста-побратима Скадовська, але в якості гостей, а не учасників. Стапас Казлаускас розповів:
«Були тут у позаминулому році. Хочемо приїхати командою наступного і теж взяти участь у приготуванні. Коли сказали про смаженого бичка, я думав це буде справжній бичок, якого смажать над вогнищем, а зараз знаємо, що бичок це ще і риба така».
«Фішка команди скадовської територіальної громади– фішбургер по-скадовськи», — розказує Юлія Сокольченко. ЇЇ команда виграла у номінації «Найсмачніший бичок». Каже, його фішка у тому, що котлета зроблена з бичка, кефалі і ската. Вона зазначила, що хліб місцевого виробника бездріжджовий, який подавався до страв.
Душею фестивалю визнали команду з села Приморське, найкреативнішою «Зелений світ», приз глядацьких симпатій отримали «Драйвові тюльки». Головного переможця фестивалю не було — кожна команда отримала нагороду визначеною номінацією. Адже всі учасники показали справжню жагу до перемоги та кулінарний талант, який оцінили і скадовчани, і гості.
Звісно, фестиваль — це не тільки смачна їжа, а ще й оригінальні презентації, як їжи, так і команд-учасниць, конкурси, виступи творчих колективів, спілкування у дружньому колі, родинний відпочинок. І учасники конкурсу, і глядачі, які теж були учасниками Фестивалю, отримали море позитивних емоцій. Свято вдалося на славу!
За матеріалами Суспільне Херсон