Автор: Валентин Фіголь
У новому агросезоні у пріоритеті буде економія ресурсів і збільшення прибутків. Тож фахівці рекомендують українським аграріям вирощувати гречку.
Фермерів цьогоріч може неабияк виручити гречка, прогнозує Микола Малієнко, голова Міжнародної асоціації гречки. Насамперед приваблює її ціна. Наразі ціна гречки в магазинах сягнула вже 80 грн/кг. Зрозуміло їй передує й висока закупівельна ціна сирого зерна. Сьогодні гречку можна продати за ціною 40 тис. грн/т. Яке ще зерно має таку високу вартість?
Микола Малієнко
«Якщо з рештою культур невідомо, чи повернуться кошти, то тут гарантований прибуток», – наголосив М. Малієнко.
Тому прогнозовано, що площі під культурою лише зростатимуть.
Експерт розповів про переваги вирощування гречки. Ось вони.
Проста технологія вирощування, схожа до більшості зернових. Якщо гречку сіяти першою культурою, то проводять 2-3 культивації для того, щоб знищити бурʼяни. Також для закріплення ефекту вносять гліфосат.
Якщо висівати другою культурою, то все починається з лущення стерні, що допомагає зберегти вологу. Після лущення стерні через 2-3 тижні проводиться зяблева оранка плугами. Сіється гречка звичайною рядковою сівалкою.
Можна вирощувати, як пожнивну культуру. Гречку рекомендують висівати від середини травня до середини липня. Тому часто її висівають, як другу культуру.
Найкращими попередниками будуть озимі зернові, зернобобові, просапні культури (цукрові буряки, картопля, кукурудза), льон-довгунець, багаторічні бобові трави.
Не потрібно протруювати насіння. Обробка насіння перед сівбою азотфіксувальними й фосформобілізуючими бактеріями, біостимуляторами, позитивно впливає та підвищує врожайність культури. Хоча можна обійтись й без цього.
Можливе вирощування без добрив. При сівбі можна внести стартову норму добрив. У Міжнародній асоціації гречки зазначають, що для формування 1 т основного врожаю потрібно внести 30-50 кг азоту, 20-40 кг фосфору і 50-60 кг калію.
Проте, оскільки гречка має високу фізіологічну активність кореневої системи, то добре засвоює фосфор та калій, які накопичились у ґрунті. Тому є чимало фермерів, які вносять тільки азот або й взагалі не використовують добрива.
Також в малородючих ґрунтах на стадії галуження гречку підживляють азотом, але в 90% випадків це не потрібно.
Не потрібні пестициди. Великою перевагою є те, що гречці не потрібна обробка пестицидами.
Боротьбу з бур’янами проводять до посіву гліфосатами механічним обробітком ґрунту. До того ж допомагає властивість гречки швидко рости, галузитись і закривати міжряддя.
Збут незалежний від зернових коридорів. На сьогодні є висока внутрішня потреба в крупі. Тому переробні підприємства всередині країни займаються купівлею зерна.
«Нашої наукової бази та можливостей достатньо, щоб експортувати гречку. Насамперед цікавою буде Європа, оскільки там є запити від українців, що переселились. По-друге, цей регіон не потребує морської логістики. Але потенціалу вистачить, для експорту навіть у Японію. І такий досвід вже був», – зазначив голова Міжнародної асоціації гречки.
Висока рентабельність. Пан Малієнко зазначив, що на сьогодні гречка залишається високоприбутковою культурою. Зокрема торік рівень прибутковості сягнув 200%. Про хороші прибутки повідомляють й фермери.
Державна підтримка. У 2022 році уряд платив 5000 грн/га виробникам гречки. Дотації є в планах і на новий сезон.