Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» прогнозує зростання цін на м’ясо птиці на 3-7% до кінця 2021 року. Про це йдеться в повідомленні інституту, передають Українські Новини.
«Зараз на ринку м’яса птиці склалася парадоксальна ситуація: при зростанні обсягів виробництва, які вже перевищують внутрішній попит, ціни на м’ясо птиці ростуть», — повідомила провідний науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Наталія копитець.
За її словами, оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) на початку вересня 2021 року становила 48,00-74,50 гривень/кг.
Також, за її словами, за рік — з початку вересня минулого року до початку вересня 2021 року — середня оптово-відпускна ціна на птицю (тушка куряча) в країні зросла на 29% і склала 58,81 гривень/кг.
Копитець зазначила, що при цьому, за останніми даними Державної служби статистики України, в липні 2021 року найбільші зміни зазнали споживчі ціни на м’ясо птиці (тушку курячу) і філе куряче.
Споживчі ціни на тушку курячу збільшилися в порівнянні з липнем 2020 року більш ніж на третину (+ 34,59%) і склали 69,34 гривень/кг, а філе куряче подорожчало на 29,30% — до 109,70 гривень/кг.
Вона повідомила, що таке зростання споживчих цін на м’ясо птиці викликаний декількома факторами: за період з січня по липень 2020 року споживчі ціни на тушки курячі знизилися на 17%, а на філе — на 22,3%, що було обумовлено карантинними заходами, пов’язаними з Covid-19, які передбачали закриття кордонів.
Крім цього, за її словами, з одного боку, експорт був припинений, а з іншого — внутрішнє споживання було обмежено низькою платоспроможністю населення.
«Тому зростання цін в січні-липні 2021 року обумовлено відновленням їх до рівня 2019 року. Адже в липні того року споживчі ціни на м’ясо птиці (тушку курячу) склали відповідно 61,78 гривень/кг, а за 1 кг курячого філе слід заплатити 109,19 гривень/кг «, — повідомила копитець.
В тому числі, на її думку, важливим фактором зростання споживчих цін в січні-липні 2021 р року стало скорочення на 3,5% поголів’я птиці, викликане зростанням собівартості внаслідок подорожчання зернових культур і комбікормів.
«Подальшу цінову ситуацію на м’ясо птиці будуть визначати ціни на вхідні ресурси і платоспроможність населення. За прогнозними оцінками вчених «Інституту аграрної економіки «, до кінця 2021 року можливе подорожчання всіх видів м’яса птиці на 3-7%», — прокоментувала копитець.
Як повідомляли Українські Новини, в серпні 2021 року порівняно з серпнем 2020 року експорт м’яса птиці збільшився на 24,6%, або на 11,841 млн, до 59,885 млн, імпорт — на 20,4%, або на 0,838 млн, до 4,941 млн доларів.
У 2020 році в порівнянні з 2019 роком експорт м’яса птиці зменшився на 4,1%, або на 23,686 млн доларів, до 554,946 млн доларів, імпорт — на 13,4%, або на 7,017 млн доларів, до 45,510 млн доларів.
У серпні в Україні зросло виробництво м’ясо, але знизилося виробництво молока.