Briz

Новости Херсона
и области за сегодня

UA RU
Погода
  • #NewsBriz
  • ХЕРСОН
  • ХЕРСОНЩИНА
    • Геническ
    • Каховка
    • Скадовск
  • В УКРАИНЕ
    • НОВОСТИ ЗАПОРОЖЬЯ
    • НОВОСТИ КАМЕНСКОГО
    • НОВОСТИ КОНСТАНТИНОВКИ
    • НОВОСТИ КРАМАТОРСКА
    • НОВОСТИ ЛУЦКА
    • НОВОСТИ МЕЛИТОПОЛЯ
    • НОВОСТИ НИКОЛАЕВА
    • НОВОСТИ ОДЕССЫ
    • НОВОСТИ РОВНО
  • ПРОИСШЕСТВИЯ
  • ОБЩЕСТВО
  • ПОЛИТИКА
  • ТЕХНОЛОГИИ
  • СПОРТ
    • БОКС
    • ФУТБОЛ
  • АВТОТЕМА
  • #NewsBriz
  • ХЕРСОН
  • ХЕРСОНЩИНА
    • Геническ
    • Каховка
    • Скадовск
  • В УКРАИНЕ
    • НОВОСТИ ЗАПОРОЖЬЯ
    • НОВОСТИ КАМЕНСКОГО
    • НОВОСТИ КОНСТАНТИНОВКИ
    • НОВОСТИ КРАМАТОРСКА
    • НОВОСТИ ЛУЦКА
    • НОВОСТИ МЕЛИТОПОЛЯ
    • НОВОСТИ НИКОЛАЕВА
    • НОВОСТИ ОДЕССЫ
    • НОВОСТИ РОВНО
  • ПРОИСШЕСТВИЯ
  • ОБЩЕСТВО
  • ПОЛИТИКА
  • ТЕХНОЛОГИИ
  • СПОРТ
    • БОКС
    • ФУТБОЛ
  • АВТОТЕМА
Безрезультатно
всі результати
Briz
Безрезультатно
всі результати
На главную НОВОСТИ КАМЕНСКОГО

Натхнення кулінарної політики – Новини Кам’янське

в НОВОСТИ КАМЕНСКОГО

Авторка: Ірина Уварова.

Є звичне поняття політичної кухні, давно затерте ще за часів радянщини. Ця кухня загалом цікава у скрутні для держави часи (втім, твердження спірне, залишимо його на потім). Але може варто дослухатися до безпосереднього змісту поняття – чи є загалом наша кухня: смаження, консервація, випічка – справою не політичною?

У спадщину від бабусі дісталися мені декілька кулінарних книжок – не букіністичних раритетів, але досить цікавих – вінтажних. Бабуся у свої 19 років пережила голодомор, у 33 роки – голод 1947 року – не такий відомий, але від того не менш тяжкий. Може тому бабуся вміла готувати все і з усього. До речі, без книжок. Але, мабуть, дарували… Книжка Дарії Цвек (визнаної нашої кондитерки), за зізнанням бабусі, була потрібна їй не розмаїттям рецептів, а задля дизайну власних смаколиків: «прикрашати так, як на картинках у Цвек».

А от книжка 60-х років з дивною подвійною назвою «Страви української кухні» і меншим шрифтом «А також російські страви» з юності видавалася якоюсь чудною, щось там було не так…

Лише після 2014 року, остаточно зрозуміла, що книжка ця – не суто кулінарна: там цікавий зріз… кухонної політики України 60-х років. Нагадаю, саме тоді у радянській імперії починалася відлига – короткий час, коли дозволялося не так уже й синхронно коливатися із лінією партії. Розвивалася нова українська поезія, генсек України Шелест відстояв масштабний бюджетний проєкт: кошти, що планувалося спрямувати для розвитку Сибіру, були вкладені в українську промисловість (тут заслуг імперії немає – результат, як і очікувалося, був швидким та ефективним, бо народ в Україні споконвіку розумний і роботящий). Тоді ж відкрилося багато українських шкіл, а українські кулінари відчули певну свободу.

Певну, оскільки кулінарна книжка 60-х років все ж мала «пропартійний» вступ із закликами до страшенно здорового способу життя, який саме партія і ніщо інше може забезпечити; і знову ж таки – дві назви на обкладинці.

Але! Головним, що здавалося дивним, ба більше – гумористично-саркастичним, був добір рецептів української кухні та «руського миру». Оце й була помста за політичний компроміс, на який вимусили піти вільні українські кулінари 60-х років.

Невеличкий приклад. Добірка страв української кухні: печеня зі свинини з часником, ковбаса-задимлянка, верещака з воловини, вертута… Російської: щі пусті на квасі, мізки варені, шлунки січені, вим’я з курячим жиром… Мова не йде наразі про спроби порівняльного аналізу витворів або політичного натхнення українських та російських кухарів: для цього є професіонали, науковці, талановиті господарки. І майже все вже зроблено, суто національними надбаннями визнані на міжнародному рівні борщі, котлети по-київськи, Київський торт, полтавські галушки та багато інших страв. А нещодавно ЮНЕСКО внесла до свого каталогу світової культурної спадщини ще й Карнаухівську зливану кашу.

Що стосується зливаної каші – це теж особлива кулінарна політика. Традиція готувати її всім селищем або окремими вулицями завжди мала визначену дату – 14 травня. Подія так і називалася – Свято зливаної каші. Рецептура страви багатюща. Бо за визнанням Карнаухівки, зливана каша то є символ процвітання селища на всі часи, то є особливий ритуал, спрямований на гарну перспективу: крупи, картопля, багато різного м’яса, вершкове масло, копченості, спеції… І ніхто досі не може пояснити, чому обрана для свята зливаної каші саме дата 14 травня.

Не збігається вона з днем заснування козацького селища, якимось церковним святом або сезонною прикметною традицією. Найбільш вірогідним видалося пояснення одного зі старожилів Карнаухівки (з суворою вказівкою на джерела від Чиказьких протестувальників): «є Новий Рік – і є Старий Новий Рік; є 1 Травня (від Чиказьких протестувальників) і має бути Старе 1 Травня…». Чого б ні?

Якщо ж серйозно: дружні традиції приготування і частування зливаною кашею усіх охочих, потребують ще й особливого ритуалу: у найбільшій та найавторитетнішій родині зберігається великий котел (є конкуренція, в кого більший), велика дерев’яна ложка для помішування і частування (є конкуренція), прискіпливе колективне вивчення, подібне до ВТК або СЕС, інгредієнтів (є конкуренція), що зносить усе село, на якість, свіжість і смак.

Загалом Карнаухівська зливана каша то є кулінарна – і не лише – модель України з усіма її звичками, традиціями та світоглядом. Головне, що при цьому треба пам’ятати, каша об’єднує всіх. Щоб нагодувати всіх.

На додаток – декілька кулінарних рецептів української кухні із наукових (!) досліджень експертів в інтернет-джерелах.

Останні кілька років в українській гастрономії відбуваються неймовірні речі. Національна кухня стає популярною завдяки книгам, статтям, дослідженням, блогам та зрештою світлинам у соцмережах. Її становленню також сприяють ресторани й кафе, у меню та інтер’єрі яких присутні етнічні традиції. Перед молодим поколінням власників ресторанів та шефів, котрі поїздили світом і повчилися в закордонних школах, постало питання: а яка вона наша кухня? що ми про неї знаємо? Як виглядає новітній образ гастрономії?

Перш ніж перейти до прикладів з кулінарних книг, написаних сто років тому, варто озвучити кілька моментів. Найперше, не варто думати, що у часи, коли ще не було Інтернету, авторки кулінарних книг далі своєї кухні та вулиці нічого не бачили, а отже їхні рецепти – найбільш автентичні. Це далеко не так.

У кінці ХІХ на початку XX століть культурні контакти між різними країнами були доволі тісними. Частина заможного населення регулярно їздила на відпочинок, навчання чи у справах до Відня, Парижа, Лондона та інших чудових міст. Також активною у цей час була преса. Новини зі світу мистецтва, літератури, моди, а разом із ними правила етику, сервірування та рецепти вишуканих страв швидко поширювались завдяки газетам та особистому листуванню. До авторських рецептур потрапляли модні страви, привезені з подорожей, отримані в листі від подруги.

Верещака

«Порубати свинячу грудину на шматки й підсмажити в рондлі, поклавши свинячого смальцю. Потім перекласти в другий рондель або в ринку й улити води й бурякового квасу, щоб було кислувате, покласти пахучого й гіркого перцю по 5 перчин, посічену печену цибулину, заварити, покласти 4 ложки тертого хліба, розмішати й заварити».

Віра Ящинська. Кухарська книжка. Розумне харчування, 1928.

Яловичина з оселедцем

«Варену яловичину покраяти на тоненькі кавалочки, кожний помастити начинкою з оселедця, покласти в таріль, обрамований звичайним тістом, або просто в глибокий таріль – посипати тертим хлібом, полити сметаною й поставити в духовку, щоб підсмажилось. Начинка з оселедця: 2-3 оселедці, добре вимочені, посікти з 3-ма цибулинами, підсмаженими в маслі, булку мочену в воді й сире яйце. Усе це перемішати й перепустити через машинку».

Віра Ящинська. Кухарська книжка. Розумне харчування, 1928.

Пелюстки з бараниною

«Налити капусту солоним окропом, поставить на плиту, щоб раз закипіла і злить воду. Жирну баранину добре посікти, посолить, покласти перцю, пересмаженої чи печеної цибулі і крашанку. Все добре перемішать і накладать між пелюстками, а потім обв’язать ниткою. Обложить ринку чи рондель скибками свіжого сала або покласти шматок масла, далі капусту, залить сировцем, накрить і поставить на плиту. Коли сирівець википить, а капуста ще тверда, підлить юшки. Підлеви повинно буть багато: її треба заправить борошном з маслом, а коли хто хоче, додать 2 ложки сметани».

Зиновія Клиновецька. Страви й напитки на Україні, 1913.

Гуска з капустою

«Узяти 4 склянки квасної капусти, вичавити, покласти 1 1/2 ложки масла, 2 дрібно покришені цибулі і, накривши покришкою, поставити, щоб добре впріла. Гуску натерти сіллю з кміном, начинити тушкованою капустою й пекти, поливаючи соком. Гуску можна начинити гречаною кашею, посмачивши її маслом і поклавши яйце, соли й перцю».

Осипа Заклинська. Нова кухня вітамінова, 1928.

Ковбаса-задимлянка

«Взять 9 ф. жирної і дуже мяхкої свинини і 3 фунти найкращої мякоти з яловичини, покришити дрібненько, вкинуть пів-фунта соли, лот селітри, лот товченого перцю, дві головки протертого з сіллю часнику; розмішати добре й вироблять ковбаси, повісить на кілька день на дворі, а далі задимляти днів 3-4 на невеликому димі. Така ковбаса найкраще виходить у березні, бо вітер тоді краще висушує мясо й мякчить його».

Зиновія Клиновецька. Страви й напитки на Україні, 1913.

 

 

Следующая новость
Які марки авто українці купують найчастіше

Які марки авто українці купують найчастіше

Использование материалов портала «Бриз» разрешается при условии указания активной гиперссылки на источник. Для интернет-изданий обязательна прямая, открытая для поисковых систем, гиперссылка в первом абзаце на конкретный материал.

Контакты:

Рекламный отдел:

sip.redactor@gmail.com

  • #NewsBriz
  • В ХЕРСОНЕ
  • В ОБЛАСТИ
  • В УКРАИНЕ
  • ПРОИСШЕСТВИЯ
  • ОБЩЕСТВО
  • ПОЛИТИКА
  • СПОРТ
  • АВТОТЕМА
  • ПОГОДА

© 2022 Херсонский городской портал "Бриз". При поддержке соообщества журналистов Херсонщины

Безрезультатно
всі результати
  • #NewsBriz
  • ХЕРСОН
  • ХЕРСОНЩИНА
    • Геническ
    • Каховка
    • Скадовск
  • В УКРАИНЕ
    • НОВОСТИ КАМЕНСКОГО
    • НОВОСТИ ЗАПОРОЖЬЯ
    • НОВОСТИ КРАМАТОРСКА
    • НОВОСТИ ЛУЦКА
    • НОВОСТИ НИКОЛАЕВА
    • НОВОСТИ РОВНО
    • НОВОСТИ ОДЕССЫ
  • ОБЩЕСТВО
  • ПОЛИТИКА
  • ТЕХНОЛОГИИ
  • АВТОТЕМА
  • СПОРТ
    • НОВОСТИ БОКСА
    • ФУТБОЛ
  • ПРОИСШЕСТВИЯ

© 2022 Херсонский городской портал "Бриз". При поддержке соообщества журналистов Херсонщины