20.01.2024 17:14
Попри війну бізнес на Вінниччині продовжує розвиватися та навіть має певні досягнення. Наприклад, «Винний дім Гігінеішвілі» неодноразово отримував перемоги на всеукраїнських фестивалях за виробництво та презентацію вина. Заснував цю виноробню Володимир Гігінеішвілі – український підприємець, будівельник та винороб. Чоловік народився у Грузії, проте у 1954 році переїхав до України. А десять років тому відкрив власне крафтове виробництво у Вінницькій області. Про особливості виноробства I-VIN.INFO розповіли засновник «Винного дому Гігінеішвілі»Володимир Гігінеішвілі та директор і технолог Дмитро Камінський.
За розповідями Володимира Гігінеішвілі, війна суттєво вплинула на виноробню. Проте керівництво «Винного дому Гігінеішвілі» постійно виділяє гроші з продажу вина на підтримку ЗСУ. Здебільшого вони самостійно переводять кошти у перевірені фонди, госпіталі чи безпосередньо у підрозділи. Одного разу вдалося провести аукціон, на якому зібрали 120 тисяч гривень для наших захисників.
Один з найкращих сортів винограду, з якого виробляють вино для «Винного дому Гігінеішвілі» – Одеський чорний. За словами пана Володимира, це рідкісний сорт, який маловідомий у Європі та в Україні.
«Ми одними з перших почали просувати цей сорт. Його міжнародна назва – Аліберне. Тоді як найпопулярніші сорти винограду у світі –Каберне, Мерло, Шардоне. Це класичні сорти, у світі їх найбільше насаджено. Справа в тому, що вони більш універсальні, стійкі до хвороб, стійкі до шкідників тощо», – розповідає технолог «Винного дому Гігінеішвілі» Дмитро Камінський.
Сам Дмитро має дві вищі освіти, закінчив факультет технології вина та сенсорного аналізу університету в Одесі. За словами Володимира Гігінеішвілі, цей навчальний заклад випускає не просто сомельє, а справжніх дегустаторів. А це різні спеціальності.
«Сомельє – це та людина, котра повинна вам розказати про вино та продати його. А дегустатор – це інша спеціальність. В університеті вона викладається 4 роки. В Іспанії ж взагалі 8 років навчаються, щоби стати дегустатором Насправді, не кожна людина зможе опанувати цю професію. Дмитро став першим випускником цього факультету в Україні. А через 4 роки він вже буде доктором наук», – зауважує Володимир.
Як додає Дмитро Камінський, більшість людей, які навчаються на цій спеціальності, так чи інакше пов’язанні з винним чи харчовим бізнесом.
«В першому потоці у нас навчались переважно директора фірм, винороби, менеджери харчових і виноробних компаній. Тобто, люди, які обрали таке навчання свідомо. Найважчим було відрізняти сорти вина один від одного. Якось 200 зразків на день мав визначити. Нас вчили розрізняти ароматичні дескриптори, тренували, щоби могли розрізняти колір. Наприклад, ставили 20 пробірок, а вони плюс-мінус однакового кольору, проте одна із них була трішки не такого відтінку. І саме її і потрібно виявити. Це було найважче завдання. Так само є тренування для носу, щоб визначати ароматику вина», – розповідає про своє навчання Дмитро.
Як він зауважує, у продажі є набори маленьких пляшечок, кожна з яких має відповідний концентрований аромат. І всліпу потрібно визначити, де який.
«Таких спеціалістів, як у мене, в Україні дуже мало. Справа в тому, що ми – невеликі винороби. Робимо це для душі та серця. Великі виробники, приміром, «Shabo», мають з десяток технологів, як і дегустаторів. Але такого рівня виробництва як ми, гадаю, в Україні немає. Наша виноробня запозичує дуже багато грузинських традицій. Зараз ми активно розвиваємо туристичний напрямок. Будемо випускати вина в глиняних глечиках», – зауважує Володимир Гігінеішвілі.
За рік «Винний дім Гігінеішвілі» виготовляє 25-30 тонн вина. Деякі сорти винограду вирощують та привозять з Одещини. А вже в селі Корделівка, що на Вінниччині, знаходиться виробництво та винні погреби, в яких зберігають вино. Надалі планують виробляти ще шампанське. Для цього теж потрібні спеціальні дозволи.
«В травні 2023 року ми заклали 1000 пляшок класичним методом, так як це роблять у французькому Шампані. І з березня 2024 року вони вже підуть у продаж. За законодавством України, повинно пройти мінімум 9 місяців, поки йде ферментація. Пляшку перевертають донизу пробкою, щоб зібрати осад в шийці пляшки. Потім цей осад заморожується, відстрілюється і вже закривається іншою пробкою, яку називають грибочком» – зауважує директор Дмитро Камінський.
У планах виробників – вирощувати виноград і у Вінницькій області. Проте для цього треба багато часу. Щоб виростити гарний виноград і культивувати його для вина, йде близько 30 років. І цей процес не можна пришвидшити.