В Україні стабілізувалися закупівельні ціни на тендерах на курячі яйця, повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства. Виробники відновлюють поголів’я птиці задля забезпечення попиту і стабілізації ринку.
«Як і очікувалось, зростання майже зупинилось – 20 жовтня середня закупівельна ціна торговельними мережами становила 59,6 грн за 1 десяток (+3 в.п. до ціни 13.10), а 27 жовтня ціна становила 60,1 грн за 1 десяток, що на 1 в.п. вище ціни минулого тижня», – йдеться у повідомленні.
«Орієнтовно до кінця року посадять як мінімум +6,5 млн шт. птиці, що на 35-40% більше у порівнянні до поголів’я вересня. Від моменту посадки до старту повноцінного знесення яєць проходить 150 днів (5 місяців). Тож можемо очікувати зниження ціни до економічно обґрунтованої. Ми вийшли на цінове плато, а коли збільшиться поголів’я курей-несучок, очікуємо на зниження ціни», – зазначив заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький.
У міністерстві пояснюють, що на зростання ціни вплинув сезонний попит, значне скорочення поголів’я курей та падіння виробництва: через військові дії підприємства значно скоротили або взагалі припинили свою діяльність. Через війну було частково призупинено інкубацію яйця для отримання молодняку птиці.
Найбільший відсоток падіння виробництва зафіксований у квітні 2022 року. Тоді було вироблено 3780 млн шт. яєць що на 17,3% менше за виробництво у квітні 2021 року (4573 млн шт.) З травня спад виробництва вийшов на плато, а починаючи з липня падіння незначно пришвидшилось (-0,7 в.п.). У вересні темп падіння зменшився, було вироблено 9295 млн шт. яєць, що на 15,7% менше, ніж за вересень 2021 року.
З початку вересня цього року динаміка цін на яйця зросла з 29,91 грн за 1 десяток в середньому по Україні до 62,01 грн станом на 27 жовтня. При тому найбільший приріст (16% до попереднього тижня) спостерігався 7 жовтня до ціни, зафіксованої 30 вересня.
«Наразі зростання роздрібної ціни суттєво сповільнюється, якщо тиждень тому ціна зросла на 9 в.п., то, станом на сьогодні, з 21.10 по 27.10 ціна зросла на 4 в.п.», – стверджує Мінагрополітики.
20 жовтня Антимонопольний комітет України заявив, що почав розслідування причин збільшення цін на курячі яйця у шкарлупі у вересні-жовтні 2022 року, оскільки «не бачить об’єктивних факторів, які б могли зумовити подорожчання цього продукту за останні три місяці на 54%».