29.02.2024 15:11
Солодка кукурудза – культура відносно молода, однак доволі популярна у всьому світі. Українські селекціонери не тільки вирощують нові сорти, а й створюють революційні різновиди. Про це повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.
Про це під час Міжнародної конференції: СТАЛИЙ АГРОБІЗНЕС: “ТРАДИЦІЇ.НІШІ.ЕКОПРАКТИКИ. ТЕХНОЛОГІЇ” розповів вінницький селекціонер та директор компанії Мнагор, Михайло Нагорняк.
«Що таке солодка кукурудза, вже давно відомо. Ця культура відносно молода, але нараховує вже 242 роки. За вмістом сухих речовин, вуглецю, олії та калорійності вона перевищує всі овочеві культури, поступаючись лише деяким з ним по каротину, вітаміну В2 і аскорбіновій кислоті. У всьому світі вона дуже популярна», – наголосив Михайло Нагорняк.
За науковими потребами, дорослий людині потрібно споживати 34 кг. на рік, нагадує селекціонер, однак в Україні відчувається дефіцит цього овочу. В структурі сівозміни її висівають приблизно 0,5%.
«Тому Україна сьогодні завозить солодку кукурудзу з Молдови, з Угорщини, з Китаю. До війни «Бондюель» завозили з Росії, зараз з Угорщини. Тобто на сьогоднішній день ми солодку кукурудзу ввозимо», – наголосив Михайло Нагорняк.
Компанія «Мнагор» має у своїх активах чимало популярних сортів та гібридів, над створенням яких успішно працюють ще з 2000-х років. Однак сьогодні вінницькі селекціонери зробили грандіозний крок уперед, створивши унікальний гібрид синьо-жовтої цукрової кукурудзи.
«Стосовно технології її вирощування, нічого складного немає, якщо порівнювати із зерновою кукурудзою. Технологія проста, дозволяє як йти в органічне землеробство, для цієї культури гербіциди майже не потрібні, адже культура просапна! Уже є чималий попит на нашу фіолетову кукурудзу, мені вже телефонували з Таджикистану, Казахстану – у них спільний кордон із Китаєм, і там дуже великий попит на таку кукурудзу, а їхня кукурудза несмачна. Але ми прийняли рішення: жодної насінини синьо-жовтої кукурудзи ми не вивозимо за кордон. Тільки в Україні, тільки українські фермери. Я навіть готовий надати безкоштовно на пробу, чим вивозити за кордон. Тому що тоді вже буде Made in Сhina, а має бути Made in Ukraine», – наголосив вінницький селекціонер.
За його словами українська інноваційна синьо-жовта кукурудза вже займає доволі сильні позиції в усьому світі, адже відносяться до суперсолодкої кукурудзи sh2-типу — SuperSweet. Крім України схожі гібриди мають ільки США та Японія.
«Це гарний бізнес. За нашими даними він буде зростати до 2030 року. Фактично щороку на 3-5%. Тобто до 2030 року це буде становити 20-25% щорічного зростання попиту в усьому світі», – наголосив Михайло Нагорняк.