Уряд пропонує підвищити мінімальні ціни на алкогольні напої, у Міністерстві економіки та торгівлі вже розробили відповідну постанову. Запропоноване підвищення цін на алкоголь становить від 10 до 30% залежно від виду напою.
Міністерство економіки і торгівлі розробило проєкт постанови Кабінету Міністрів “Про внесення змін до додатка до постанови Кабінету міністрів України від 30 жовтня 2008 року №957″, згідно з яким передбачається підвищення мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на деякі види алкогольних напоїв.
Згідно з інформацією на сайті Мінекономіки, чинний розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на алкогольні напої встановлено відповідною постановою Кабінету Міністрів №748 у вересні 2018 року, окрім роздрібних цін на ігристі вина та газовані винні напої.
“Зміни, що відбулися в соціально-економічній та податковій сферах, зокрема, зростання видаткової складової цін (сировина, комплектувальні, енергоносії, витрати на оплату праці тощо), а також зміна 1 березня 2022 року ставок акцизного податку на алкогольні напої, призвели до того, що розмір мінімальних цін не відповідає реальним витратам господарюючих суб’єктів на виробництво і реалізацію алкогольних напоїв і потребує коригування”, – наголошується у пояснювальній записці до документа.
У Новій постанові запропоновано підвищити розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв залежно від коду виробів з УКТЗЕД, зокрема роздрібні ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби підвищити на 13%, віскі, ром і джин – на 25%, коньяк (бренді) – на 11-12%.
Розцінки на виноробну продукцію, зокрема, звичайні (не ігристі) вина буде підвищено на 62%; сидр, пері, вина, вермути та інші зброджені напої (зокрема, суміші зі зброджених напоїв і суміші на основі зброджених напоїв), фактична міцність яких вища за 1,2% об’ємних одиниць етилового спирту, але не вища за 22% об’ємних одиниць етилового спирту, – на 61-71%; на вина ігристі та газовані винні напої – на 28%.
Проєкт також передбачає встановлення мінімальних цін на виноробну продукцію (крім сидру та перрі (без додавання спирту), зброджених напоїв, отриманих виключно внаслідок натурального бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, із вмістом спирту не більше 8,5% об’ємних одиниць (без додавання спирту), яка продається у пакуванні типу Tetra-Pak та Bag in box.