За останні два тижні рекордсменом за темпами зростання цін серед продуктів харчування в Україні стала білокачанна капуста, яка подорожчала за цей період на 11% і в середньому зараз коштує близько 21,59 грн/кг.
Про це свідчать результати моніторингу Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
Як повідомляють в УКАБ, у 2021 році українські аграрії зменшили посівні площі під капусту через низькі ціни на неї у 2020 році, коли вони були змушені реалізувати цей овоч або за низькою рентабельністю, або взагалі нижче за собівартість, що й змусило переглянути структуру посівів.
«Фактор зменшення власного виробництва у комбінації зі зростанням цін на капусту в сусідніх країнах (коли є можливість експортувати її туди) призвів до такого стрімкого зростання ціни цього року. Крім того, збільшення вартості енергоресурсів на її зберігання та сезонний фактор додатково сприяли її подальшому зростанню», — зазначають експерти.
Через фактор сезонності та збільшення витрат на зберігання продукції за останні два тижні зросли середні ціни на: морква (+10% до 14,70 грн/кг), цибуля (+7% до 15,40 грн/кг), буряк ( +7% до 16,40 грн/кг) та картопля (+5% до 9,14 грн/кг).
Крім цього, продовжує зростати в ціні вершкове масло. Станом на 3 лютого 2022 року упаковку вершкового масла вагою 200 г можна придбати за 54,46 грн/кг, що на 7% перевищує ціну 2 тижні тому.
Аналітики пояснили, що подібна тенденція зумовлена низкою факторів:
— зменшення виробництва вершкового масла в Україні;
– зростання ціни на олію в Європейському Союзі (основний імпортер цього продукту в Україну);
— зростання в ціні сировини для виробництва олії (молоку) та інших складових собівартості.
«З початком нового року почала зростати в ціні і яловичина. Якщо ціни на свинину та м’ясо птиці зростали поступово, то зараз ціни на яловичину пішли вгору. За останні 2 тижні середня ціна на яловичину зросла на 6% і на 3 лютого 2022 року коштує 205 ,38 грн/кг. В Україні продовжують зменшуватися обсяги виробництва яловичини, і за результатами 2021 року таке скорочення становило 10%. Зменшення пропозиції на ринку та зростання складових собівартості, що зараз спостерігається практично за всіма статтями, неминуче призводить до зростання ціни», – резюмували в УКАБ.
Нагадаємо, у січні 2022 року світові ціни на продовольство досягли рекордного показника з квітня 2011 року.
Раніше повідомлялося, що у жовтні 2021 року ціни на продовольство у світі зросли до десятирічного максимуму. Найбільше зростання показали рослинні олії, зернові культури та молочна продукція.